Anchetă The New York Times: Mii de civili au fost ucişi de armata americană în atacuri cu dronă

Anchetă The New York Times: Mii de civili au fost ucişi de armata americană în atacuri cu dronă
Publicat: 19/12/2021, 16:08
Actualizat: 19/12/2021, 16:11

The New York Times a publicat, duminică, o anchetă în care arată că mii de civili au fost ucişi, din 2014, de armata americană în atacuri cu dronă, în timpul războiului cu grupările jidadiste în Afganistan, Irak şi Siria.

Ancheta jurnalistică are la bază 1.300 rapoarte ale Pentagonului referitoare la incidente care s-au soldat cu victime din rândul civililor. Nu mai puțin de 1.417 civili ar fi fost uciși în atacuri aeriene, care au avut loc în Siria și Irak, după 2014. Alți 188 de civili au fost omorâți accidental în Afganistan, din anul 2018.

Eșecuri care au dus la morți nevinovate

Puțin înainte de ora 3 a.m., pe 19 iulie 2016, forțele americane de operațiuni speciale au bombardat ceea ce credeau că sunt trei „zone de așteptare” ISIS la periferia Tokhar, un cătun de pe malul râului din nordul Siriei. Au raportat că 85 de luptători uciși. De fapt, au lovit case departe de linia frontului, unde fermierii, familiile lor și alți localnici au căutat adăpost pe timp de noapte de bombardamente și focuri de armă. Peste 120 de săteni au fost uciși, notează New York Times.

La începutul anului 2017, în Irak, un avion de război american a lovit un vehicul de culoare închisă, despre care se crede că ar fi o mașină-bombă, oprit la o intersecție din cartierul Wadi Hajar din Mosul. De fapt, mașina nu avea o bombă, iar la bordul ei se afla bărbat pe nume Majid Mahmoud Ahmed, soția sa și cei doi copii ai lor, care fugeau de luptele din apropiere. Ei și alți trei civili au fost uciși.

În noiembrie 2015, după ce a observat un bărbat târând un „obiect greu necunoscut” într-o „poziție de luptă defensivă” de tip ISIS, forțele americane au lovit o clădire din Ramadi, Irak. O analiză militară a constatat că obiectul era de fapt „o persoană de statură mică” – un copil – care a murit.

Niciunul dintre aceste eșecuri nu a dus la o concluzia că s-a acționat greșit.

Toate aceste cazuri sunt extrase dintr-o arhivă ascunsă a Pentagonului a războiului aerian american din Orientul Mijlociu din 2014.

Volumul de documente – evaluările confidențiale ale armatei asupra a peste 1.300 de rapoarte privind victimele civile, obținute de The New York Times – arată cum războiul aerian a fost marcat de informații profund viciate, țintirea rapidă și adesea imprecisă și decesele a mii de civili, mulți dintre ei copii, un contrast puternic cu imaginea pe care a transmis-o guvernul american și care contura un război purtat de drone și bombe plasate cu precizie.

Documentele arată, de asemenea, că doar în câteva cazuri evaluările au fost făcute publice. Nicio înregistrare furnizată nu include o constatare a misiunilor greșite sau acțiuni disciplinare. Au fost făcute plăți pentru despăgubiri în cazul victimelor din rândul civililor, chiar dacă mulți supraviețuitori au rămas cu dizabilități care necesită îngrijiri medicale costisitoare.

Pentagonul publică în mod regulat informații succinte ale incidentelor cu victime civile

Promisiunea regimului Obama a fost că „tehnologia extraordinară” a Americii ar permite armatei să ucidă oamenii căutați, având cea mai mare grijă posibilă să nu îi rănească pe cei nevinovați.

Califatul ISIS s-a prăbușit în cele din urmă sub greutatea bombardamentelor americane. Ani de zile, puterea aeriană americană a fost crucială pentru supraviețuirea guvernului afgan. Pe măsură ce numărul soldaților americani care au murit a scăzut, cu atât bilanțul civililor care au murit  s-a disipat în mintea celor mai mulți locuitori din SUA.

Investigația mai dezvăluie că un atac cu drone din Kabul, despre care oficialii americani au spus că a distrus un vehicul încărcat cu bombe, a ucis de fapt 10 membri ai unei familii afgane. The Times a raportat recent că zeci de civili au fost uciși într-un atentat cu bombă din 2019 în Siria, pe care armata l-a ascuns opiniei publice.

Pentagonul publică în mod regulat informații succinte ale incidentelor cu victime civile și a ordonat recent o nouă anchetă la nivel înalt asupra atacului aerian din 2019, din Siria. Dar în rarele cazuri în care eșecurile sunt recunoscute public, ele tind să fie caracterizate ca nefericite, inevitabile și neobișnuite.

Ca răspuns la întrebările din The Times, căpitanul Bill Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, a spus: „chiar și cu cea mai bună tehnologie din lume, se întâmplă greșeli, fie că se bazează pe informații incomplete sau pe interpretarea greșită a informațiilor disponibile. Și încercăm să învățăm din aceste greșeli.” El a adăugat: „Lucrăm din greu pentru a evita astfel de accidente. Regretăm fiecare pierdere de vieți nevinovate.”

Civilii, victime colaterale ale unui război condus în mod greșit

Totuși, ceea ce arată documentele ascunse este că civilii au devenit victimele colaterale obișnuite ale unui război condus în mod greșit.

Jurnaliștii spun că nu există nicio modalitate de a stabili bilanțul total al victimelor, dar un lucru este cert: este mult mai mare decât a spus Pentagonul. Potrivit armatei, 1.417 de civili au murit în atacurile aeriene în războiul împotriva ISIS în Irak și Siria; din 2018, în Afganistan, operațiunile aeriene ale SUA au ucis cel puțin 188 de civili. Dar analiza documentelor făcută de The Times a constatat că multe acuzații de ucidere a civililor au fost ignorate.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×